2013/08/24

Aoi Bungaku/Blue Literature

http://users.atw.hu/animepalota/Letoltesek/files/aoi-bungaku.jpg 
Az első epizód tehát Osamu Dazaitól (1909-1948), a “No Longer Human” novella adaptációja. Tőle egyébként magyar nyelven is jelent meg kötet, pl.: “Hanyatló nap” című regénye. Sajátos stílusa volt, ironikus borongós hangvétele keveredett brilliáns fantáziájával, és különösen gyakran írt öngyilkossági jeleneteket. Hősei szemszögéből írta történeteit, egy kis önéletrajzi jelleggel, gyakran napló, tanulmány, esszé, levél, monológ, újságírói cikk formájában. A No Longer Human-t, 1948-ban írta, és utolsó befejezett művének tekinthető.
Az adaptációt, gyönyörű animációval, lágy árnyékolással, realisztikus ábrázolásmóddal tették lélegzet ellálítóvá, a kicsit elvont, bizarr jelenetekről nem is beszélve, melyek egy-egy lelkiállapotot, a megtört emberi pszichét szimbolizálják. A történet egy kudarcok sorát átélt fiatalemberről szól, aki édesapja akarata ellenére művésznek készül. Ám a tehetséggel alig bíró fiú, egy kormány ellenes mozgalomnál köt ki (anti-social movement), és egy rendőri rajtaütés során, menekülésre kényszerül. Ekkor ismerkedik meg a gyönyörű fiatalasszonnyal, Tsunekoval, akivel szenvedélyes viszonyba fognak, mely kettős öngyilkossági kísérlethez vezet.
Nagyon hangulatos darab, az 1930-40-es évek hanglatát idézi (ez az első rész), kellemes zenei aláfestéssel, és etűdszerű vezetéssel. Igazi csemege lehet egy igényes anime rajongónak, hiszen nemcsak a japán irodalom nagyjaival ismerkedhet meg, de egyrészt emberi sorsok drámáját is bemutatja a sorozat, amelyet kultúrától függetlenül bárki magáénak érez.

Igazi művészi és irodalmi élményt nyújt e 12 részes sorozat megtekintése. Az animáció a zene rendkívül kidolgozott és egyedi, a történetek érdekesek. Ha valaki kicsit jobban megszeretne ismerkedni a japán irodalom nagyjaival, érdemes időt szánnia rá. (vér, erőszak, káromkodás, meztelenkedés)


KÖSZÖND MEG A FELTÖLTÉST EGY LIKE-KAL!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése